Thuis in theater

Wie is ekt

Sabien Martens
Eigenaar | Theaterdocent | Script Writer

In 2011 ben ik Ekt (toen nog Ekt Eigenwijs Kindertheater) begonnen omdat ik graag toneel wilde maken met kinderen. Ongedwongen. Niet om de beste te zijn, maar omdat het gewoon hartstikke leuk is om te doen. Omdat je samen met andere kinderen aan de slag kunt en iets moois neer kunt zetten.

Zelf speel ik al vanaf mijn 9e toneel. En eigenlijk daarvoor al, thuis, speelde ik hele rollenspellen met vriendinnen. Ook schreef ik al ooit een klein boekje over kinderen die in een put terecht komen en daar in een fantasiewereld belanden. Een thema dat nu nog steeds af en toe terugkeert in mijn toneelteksten. Wat is werkelijkheid en wat niet?

Na de middelbare school heb ik eerst Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd, waarvan theater een belangrijk onderdeel was. Daarna ben ik naar Antwerpen gegaan om mij verder in o.a. de dramaturgie en het scenarioschrijven te verdiepen. Na Antwerpen heb ik nog verschillende regiecursussen gevolgd, herhaal ik jaarlijks mijn BHV en kinder-EHBO en heb ik de opleiding tot Pedagogisch Werker 3 afgerond voor het werk dat ik heb gedaan op de buitenschoolse opvang. Ik heb voor Ekt naast het geven van toneellessen en -workshops mooie dingen mogen doen zoals een script schrijven voor de herdenkingsdienst op 5 mei 2018 in Wageningen en het ontwikkelen van een theaterworkshop voor het Noord-Brabants museum. Sinds 2021 ben ik met die nevenwerkzaamheden gestopt en werk ik naast Ekt als communicatiemedewerker bij een woningcorporatie.

Het belangrijkste in mijn werk vind ik dat je jezelf kan en mag zijn. Ik plaats mensen niet in een bepaald hokje en ga uit van ieders eigen creativiteit. Zo schrijf ik de voorstellingen vanuit de interesses en ideeën van de groep en ik laat iedereen meedenken over problemen waar ik tegen aanloop tijdens het schrijven. Ik neem de ander serieus en geloof er oprecht in dat iedereen uniek is.

Iemand anders, en tóch lekker jezelf kunnen zijn

 

Saskia de Haas
Theaterdocent | Script writer

Ik ben Saskia, 33 jaar, woonachtig in Den Bosch. Als kind wilde ik actrice worden en dus ging ik als zevenjarige op toneelles. Mijn eerste rol was matroos 2. Ik kreeg één zin en was er dolgelukkig mee. Het is al zesentwintig jaar geleden dat ik mijn eerste rol vertolkte. Ik ben geen actrice geworden, maar toneelschrijver, maker, performer en docent.

In 2016 ben ik afgestudeerd als toneelschrijver van de opleiding Writing for Performance op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien ben ik als schrijver, medemaker, regieassistent en performer werkzaam bij theatergezelschap Hoge Fronten / Lieke Benders in Maastricht.

Ik geef les op de vooropleiding toneelscholen (voorheen het LOT) op Kumulus in Maastricht en geef soms losse workshops op scholen. Daarnaast volg ik de deeltijd verkorte opleiding theaterdocent op de Academie voor Theater & Dans op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, voor professionals uit het vak. Ik wil daar mijn kunstenaarschap en docentschap met elkaar verbinden en mijn pedagogische en artistieke vaardigheden verdiepen.

Op vooropleidingen en toneelscholen heb ik veel inspirerende en enthousiaste docenten gehad die mij hun kennis en liefde voor het vak hebben overgebracht. Dit wil ik voortzetten! Theater is voor mij een plek om vanuit andere perspectieven naar de wereld te kijken. Een vrijplaats om te spelen, te onderzoeken, te experimenteren en nooit te falen.

In mijn lessen wil ik alle facetten van het theatermaken erbij betrekken: spel vanuit tekst, zelfgeschreven teksten, improvisaties, kostuums, decor, beweging. Om aan het einde van het seizoen een voorstelling neer te zetten die samen gemaakt is. Want iedereen heeft een verhaal te vertellen!

In theater komt jouw verhaal tot leven!

Wilma van de Ven
Inval theaterdocent

Laat ik mij even voorstellen. Mijn naam is Wilma van de Ven. Ik verzorg regelmatig toneellessen bij Ekt!

Ik ben een vaktherapeut met specialistische kennis op het gebied van dramatherapie. Ik maakt gebruik van verschillende drama werkvormen (improvisatietheater, rollenspel, voorstelling maken, spelen, lievelingsrollen) in mijn werk. Ik ben ook nog lid van theatersportvereniging Zoetelieve in Den Bosch.

Ik werk in mijn lessen dan ook voornamelijk vanuit improvisatie. Improvisatietheater is gebaseerd op 2 vormen van improvisatie. Theatersport kent u waarschijnlijk van het programma “De lama’s” wat vroeger uitgezonden werd door BNN. Impro kent u misschien van het programma “De vloer op” op NPO3. In beide vormen gaat het om toneelspel op basis van improvisatie. Er hoeft dus geen tekst uit het hoofd geleerd worden en er is geen voorkennis nodig. Bij theatersport is er een leidraad in de vorm van spelletjes en bij impro wordt de leidraad gegeven door de regisseur.

Bij Ekt! gaan we uiteindelijk wel een tekst uit het hoofd leren zodat we een mooie voorstelling kunnen neerzetten. Improviseren is echter nog steeds een belangrijk onderdeel. Dit zul je op het toneel namelijk misschien ook af en toe moeten doen wanneer iemand bijvoorbeeld zijn of haar tekst is vergeten!

Volg je impulsen, niets is gek en alles kan (nou ja, bijna alles ;-))!